Hvad skal man være opmærksom på ved køb af LED - Flicker

Hvad skal man være opmærksom på ved køb af LED - Flicker

Første artikel i rækken om udskiftning af almindelig lys til LED

Senest opdateret: 2017-06-13 16:14:02
Der er flere ting man skal være opmærksom på, når man skifter sit eksisterende lys til LED. Over de næste par uger vil vi komme ind på forskellige emner, og forsøge at forklare hvad man som forbruger skal være opmærksom på, når man køber LED.

Flicker er en af de ting der har betydning, når man skifter til LED. Kort fortalt beskriver flicker det at lyset fra de fleste LED kilder ikke er konstant men har en lille "pulsering". Det er ikke altid noget man vil opfatte visuelt, men det er kan være årsagen til hovedpine og andre gener, hvis man arbejder under en belysning med for højt flicker niveau i længere tid. Det kan også have stor betydning i feks. landbrug, hvor dyrerne kan mistrives hvis flicker niveauet er for højt.

Flicker måles typisk i %, altså hvor stort et udsving er der mellem minimum og maksimum lysudbytte over en svingningsperiode.
Flicker opstår i den elektronik der benyttes i LED armaturet/lyskilden. LED er normalt en jævnstrøms lyskilde, det betyder at spændingen i lysnettet skal ensrettes. Dette gøres i driveren, typisk ved hjælp af et switchmode kredsløb. Afhængig af kvaliteten af denne driver har det indflydelse på flicker niveauet i lyskilden.

Typisk ser man at lysstofrør har en flicker på mellem 10% helt op til 50-60% for enkelte producenter. BetterLight’s Alcor T8 rør er lavet korrekt og er det man kalder "Flicker free", det vil sige at de har en flicker% < 5% (afhængig af hvordan der måles ligger de omkring 1-2% flicker), og er derfor særlig velegnet steder hvor der arbejdes eller i landbrug.

I næste artikel kigger vi på lysudbytte og effektforbrug.
Vi anvender cookies til hjemmesidens funktioner og til at samle statistik som vi kan bruge til at forbedre hjemmesidens indhold. Du accepterer brugen af cookies ved at lukke boksen eller klikke videre. Accepter